Ingredience
-
1/2 kilogramů bílá cibule
-
80 gramů máslo
-
bylinkyšalvěj, tymián, rozmarýn, bobkový list
-
1/2 lžíce bílý vinný ocet
-
1 decilitr bílé vínospíše suché
-
2 lžíce hladká mouka
-
1 litr domácí zeleninový nebo kuřecí vývar
-
sůl
-
pepř
Postup přípravy receptu
Kroky
1
Hotovo
|
Nejprve si v hrnci rozpustíme máslo a přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, 2 bobkové listy a šalvěj. Restujeme za stálého míchání asi 5 minut do změknutí cibule a poté snížíme plamen na nejmenší. Dusíme hodinu (i hodinu a půl) s občasným míchání. Čím déle vydržíme restovat cibulku, tím chutnější polévku budeme mít. Pokud se vám cibule přichytí, můžete ji deglazovat pomocí octu a přidáním vína (jednoduše nalijte par kapek na cibuli a po chvíli se cibule odlepí). |
2
Hotovo
|
Jakmile se víno odpaří, cibuli zaprášíme moukou, chvíli opečeme a pak přiléváme postupně horký vývar. Polévku vaříme ještě půl hodiny. Na závěr dochutíme solí a pepřem. |
3
Hotovo
|
K francouzské cibulačce patří bageta či toast zapečený se sýrem Gruyére nebo Comté. Sýr na bagetu jednoduše rovnoměrně nastrouhejte, bagety dejte zapéct do trouby pod gril. Přikusujte, pokrájejte si ji na kostičky nebo ji vložte do misky s polévkou. Dobrou chuť! |