Co čech, to gurmán. Kulinářské umění je v našich zeměpisných šířkách velmi oblíbeno. Rádi navštěvujeme restaurace a pohostinství. Ovšem připravit si doma např. teplou večeři z čerstvých surovin – to také není k zahození.
A pokud k tomu využijeme houby, které mají blahodárné účinky pro náš organismus – tím lépe.
Hlíva ústřičná je u nás velmi oblíbena. Svým složením pomáhá zvýšit imunitu, snížit krevní i oční tlak, je příznivá pro diabetiky, dokonce prý pomáhá ke dlouhověkosti. Často se užívají hlíva ústřičná tablety a pomáhají lidem se zdravotními obtížemi. Ovšem v této podobě je hlíva pro gurmány poněkud chuťově nevýrazná. Podívejme se, jak se dá tato houba využít v kuchyni.
V prodejnách zdravé výživy i na internetu na ověřených e-schopech (jako je např. hliva-ustricna.cz) se prodává sušená hlíva ústřičná. Je příjemně aromatická, v polévkách, omáčkách i pod maso ji jistě využijete. Neztrácí vůni ani chuť a skladovat ji můžete doma i více let v dobře uzavřených dózách, v temnu a při pokojové teplotě.
Hlíva ústřičná recepty vám nabízíme i v tomto článku.
Dršťková polévka z hlívy
Suroviny:
400 g čerstvé hlívy – kloboučky i nožky
Vývar z vepřového masa (pokud nemáte, může být 2 x masox na 1 litr vody)
3 polévkové lžíce sádla
2 celé cibule
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce mleté sladké nebo ostré papriky
3 stroužky česneku
Mletý pepř a sůl dle chuti – pokud dáte i Vegetu, tak soli méně
1 kávová lžička majoránky
Hlívu dobře očistíme nožem, nakrájíme kloboučky na proužky, nožky na kolečka. Na jedné lžíci sádla v hrnci osmažíme do sklovata nakrájenou cibuli, přidáme hlívu a mírně osmažíme (ne déle než 5 minut), pak zalejeme vývarem a vaříme 10 minut. Bokem si na pánvičce připravíme zásmažku. Na rozpuštěném sádle orestujeme mouku dozlatova, přidáme papriku a chvilku mícháme, ale ne příliš dlouho, paprika by zhořkla. Zásmažku přidáme do hrnce s hlívou a vývarem a důkladně rozmícháme, či rozkvedláme. Přidáme pepř, sůl, rozmačkaný česnek. Nakonec rozdrcenou majoránku. Povaříme alespoň 15 minut.
Polévka se podává s čerstvým chlebem.
Karbenátky z hlívy ústřičné
Suroviny
1 kilogram hlívy
2 ks rohlíků
Mléko dle potřeby
Strouhanka dle potřeby
2 ks větší cibule
4 ks vajec
Pepř a sůl, česnek jak kdo má rád
Očištěné klobouky hlívy uvaříme, až budou měkké (pokud máte zeleninový vývar, tak v něm). Je dobré vařit celé klobouky, pak je necháme oschnout a nakrájíme nadrobno. Kostičky rohlíků zalejeme mlékem, až dostatečně nasáknou, vyždímáme je a do rohlíků zamícháme hlívu. Pak přidáme orestovanou cibulku, rozšlehaná vajíčka, rozmačkaný česnek, pepř a sůl. Zahustíme strouhankou a vznikne nám těsto na karbanátky. Vytvarujeme placičky nebo na výšku širší karbanátky a smažíme je na oleji z obou dvou stran. Hlívové karbanátky jsou výborné teplé s vařeným bramborem, nebo si je můžete dát po studenu s chlebem a syrovou zeleninou např. při celodenním turistickém výletu.
Hlíva ústřičná je kupodivu oblíbená i na Balkáně, kde se houby tak často jako u nás v kuchyni nepoužívají. Zde uvádíme jeden z receptů z Chorvatska
Grilovaná hlíva ústřičná
Suroviny
1 kg hlívy
Sůl, pepř, česnek
Najemno nasekaná zelená petrželka
Olivový olej
Hlavičky hlívy očistíme. Do olivového oleje dáme sůl, pepř, rozmačkaný česnek a petrželku. Houby do oleje ponoříme, necháme okapat, pečeme na grilu do červena. Podáváme s hlívovou sýrovou omáčkou, čerstvou zeleninou a chlebem.
Hlívová sýrová omáčka
Suroviny
40 dkg hlívy
10 dkg sýra na strouhání
5 dcl mléko (může být i sojové)
4 lžíce másla
3 lžíce hl. mouky
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce sladké mleté papriky
Sůl, pepř
Očistíme hlívy a nakrájíme a nasekáme na drobné kousky. Na poloviční dávce másla opražíme hlívu, dokud nepustí vodu, přidáme citronovou šťávu, promícháme a mírně prohříváme, musí zůstat teplé. Na zbytku másla upražíme mouku, uděláme světlou zásmažku. Přidáme mléko, promícháme, přidáme papriku, sůl, pepř. Chviličku provaříme. Pak přidáme dušenou hlívu, krátce povaříme. Nakonec vmícháme na kostky nakrájený sýr a s mícháním vaříme 1-2 minuty.
Související články
Hlíva ústřičná
Účinky hlívy ústřičné jsou známy po staletí
Sušená hlíva ústřičná