Pusťte se do kulinářských experimentů s bezpeckovými melouny. Kromě toho, že melouny skvěle chutnají, mají i mnoho pozitiv pro váš organismus. Neobsahují žádné tuky ani cholesterol a jsou nabité různými vitamíny.
V horkých letních dnech je hydratace organismu extrémně důležitá. Do jídelníčku horku zařaďte i meloun, protože je z 90 % tvořen vodou. Zkuste si do lahve nebo džbánu s vodou nakrájet meloun s kousky sezonního ovoce.
Melouny vám pomohou s hydratací a taky při vyrovnávání optimálního pH v organismu. Překyselení organismu je totiž problém, se kterým se potýká většina naší populace.
Meloun nemusíte jíst jen nakrájený na plátky nebo na kostičky. Vyzkoušejte různé recepty na úpravu melounu.
Suroviny:
350 g bezpeckového melounu
3 rajčata
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
cukr podle chuti
1/2 okurky
1/2 malé dýně
bazalka
2 lžičky sherry octa
polévková lžíci hořčice
sůl
krevety (nemusí být)
Postup:
Nejprve si na pánvi osmahněte česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Nechte 10 minut odpočívat a pak vše rozmixujte a dochuťte solí. Pokud máte rádi krevery, uvařte je, zchlaďte a gazpacho jimi ozdobte. Jestli polévku podáváte bez krevet, na ozdobu postačí snítka bazalky.
Pokud jste milovníky mořských plodů, určitě zkuste udělat i krevetový salát s melounem. Hotový bude za pár minut.
Suroviny:
bezpeckový meloun
200 g krevet
rukola
ledový salát
olivový olej
balzamiko
pepř
citrón
sůl
Postup:
Na olivovém oleji si lehce orestujte krevety. Mezitím důkladně omyjte salát s rukolou a natrhejte je na malé kousky. Meloun nakrájejte na malé kostičky. Vše přemístěte do jedné mísy a zakápněte citrónovou šťávou, balzamikem, olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.
Jestli dáte před salátem přednost pořádnému steaku, zkuste i ten s melounem. Kombinace je to sice netradiční, ale již vyzkoušená, dejte jí šanci i vy:
Suroviny:
600 g vepřové krkovice
bezpeckový meloun
olivový olej
celý zelený pepř
sůl
Postup:
Maso nejprve očistěte a osušte. Nakrájejte ho na plátky, posolte a obalte v podrceném zeleném pepři. Na pánvi si rozehřejte olej a steaky osmažte z obou stran. Hotové steaky podávejte s kousky bezpeckového melounu Bouquet.
Sladkou tečkou na závěr budou vynikající palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou. Na ty budete potřebovat:
Suroviny:
½ litru mléka
200 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
tuk na opékání
smetanu ke šlehání
bezpeckový meloun
vanilkovou zmrzlina
Postup:
Připravte si klasické těsto na palačinky z mléka, vajec, špetky soli a mouky. Palačinky opékejte na vymaštěné pánvičce z obou stran. V misce si ušlehejte šlehačku, z bezpeckového melounu Bouquet vydlabejte kuličky a připravte si zmrzlinu. Všechny tyhle dobroty přidejte na palačinky a podávejte.
Skvělé melounové menu můžete uzavřít vynikajícím melounovým mojitem.
Suroviny:
7 kostiček bezpeckového melounu
limetka
4 cl světlého rumu
10 lístků máty peprné
3 lžičky třtinového cukru
vychlazená minerálka na dolití
Postup:
Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice si připravte nakrájenou limetku, mátu, cukr, rozmačkejte a zalijte melounem. Po okraj sklenice nasypejte drcený led, přilijte rum a dolijte minerálkou. Na sklenici naaranžujte srpek melounu a dozdobte snítkou máty.