Zde je super lahodný recept na chia pudink. Pokud jste ještě nezkoušeli chia gel - udělejte to. Je to neuvěřitelně zajímavá struktura. Je to gel, který hezky zahušťuje, což je ideální pro tento recept, ale také jako náhrada za vejce při pečení! Podívejte se na tento vynikající recept.
Kromě zesilovacích schopností jsou semena chia fantastickým zdrojem rozpustných vláken. Každá polévková lžíce má téměř 4 g vlákniny. Mohl bych psát celý příspěvek o významu vlákna...
Mnoho čtenářů se zeptalo na jogurt, který používám. V tuto chvíli nemám recept na domácí jogurt - ale rád bych v budoucnu vytvořil jeden! Používám svůj oblíbený sójový jogurt z obchodu, ale můžete použít jakýkoliv typ, který upřednostňujete. Navrhuji vyzkoušet co nejvíce druhů, protože se mohou lišit ve struktuře a chuti, takže chcete najít ten, který se bude líbit vám.
Někteří lidé mohou upřednostňovat tlustší pudink a někteří dávají přednost řidší konzistenci. Můžete nastavit tloušťku tohoto receptu přidáním více semen chia a poskytnout mu dalších 30 minut, aby zpevnil gel. Pokud se vám líbí lehčí a šťavnatější pudink, přidejte trochu extra mandlového mléka.
Veganský, bezlepkový, bezolejový, bez cukru, bez ořechů
Výtěžek: 2 porce
Doba přípravy: 10 min
Celkový čas: 10 min (kromě doby gelování)
1 šálek (250 ml) rostlinného mléka (kokos, sója, mandle)
3 semena (45 g) semen chia
1/4 čajového extraktu z čisté vanilky
1/8 lžičky skořice (volitelně)
1/2 šálku jogurtu rostlinného původu (použil jsem sojový jogurt)
1/2 šálku domácí granoly (nebo nakupujte v obchodě)
1 polévkový javorový sirup (volitelné)
Čerstvé ovoce dle vašeho výběru (používám jahody, borůvky a broskve)
Varianty: zkuste to s různými rostlinnými mléky, abyste zjistili, jaká chuť se vám nejlépe líbí, jako je kokosové mléko, mandlové mléko nebo sójové mléko. Přidejte asi 1 lžíci kakaového prášku, pokud se vám líbí trochu čokolády. Přidejte pomerančový džus nebo pomerančovou kůru k semenům před chlazením. Zkuste různé druhy ovoce jako banán, mango nebo kiwi. Jak můžete vidět, je to velmi všestranný recept!
Skladování: skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 3 dnů.
autor: Lukáš Vilímek