Tofu se těší velké oblibě mezi vegetariány a vegany, kteří ji využívají jako hlavní zdroj bílkovin. Obecně je oblíbená i u milovníků zdravého životního stylu. Víte ale, jak tofu vzniká a že konzumace sóji je po většinu času škodlivá?
Sója je jedna z nejběžněji geneticky modifikovaných potravin na světě, a proto byste se její konzumaci měli raději vyhnout. Tofu je vyrobeno ze sójových bobů, vody a koagulantu nebo smáčedla (syřidla). Podle autora vědeckých studií a publikace The Whole Soy Story (Kompletní příběh sóji s podtitulem Odvrácená strana amerického nejoblíbenějšího zdravého jídla) Dr. Kaayla Daniela není sója zdravou potravinou, nezabraňuje nemocem a nikdy nebyla prokázána bezpečnost její konzumace. Prokazatelné výsledky vědeckých studií spojují konzumace sóji s poruchami reprodukce, s trávícími problémy, podvýživou, dysfunkcí štítné žlázy, kognitivním poklesem, ale i s poruchami srdce a rakovinou.
Shrnuli jsme pro vás několik důvodů, proč se konzumaci tofu raději vyhnout
Pro zajímavost nejméně 90 % všech sójových bobů určených ke konzumaci se modifikuje. DNA sójových bobů je změněno tak, aby rostliny sóji odolaly herbicidu glysátu. Geneticky modifikované potraviny jsou spojeny s mnoha problémy, protože zabíjejí dobré bakterie ve střevě a poškozují tak trávicí trakt.
Tofu obsahuje fytoestrogeny nebo rostlinné estrogeny. Tyto sloučeniny mají na tělo takový účinek, že blokují normální produkci estrogenu a jsou spojeny s rakovinou prsu. Některé studie dokonce tvrdí, že sója může napájet některé rakoviny prsu, protože se může chovat stejně jako estrogen. Doporučujeme vyhnout se tofu v případě, že rakovinu prsu máte nyní i vyléčenou nebo máte v rodinně tuto anamnézu.
Sója obsahuje goitrogenní sloučeniny, konkrétně sójový isoflavon genistein. Goitrogeny jsou blokátory hormonů štítné žlázy a způsobit sníženou funkci štítné žlázy.
Tofu obsahuje fytát, který mu pomáhá udržet si tvar. Fytáty blokují absorpci minerálů, což způsobuje nedostatek zinku, železa a vápníku.
Sójové tofu bylo výzkumy spojeno také s demencí a Alzheimerovou chorobou. Dvěma kognitivními zdravotními obavami, které negativně ovlivňují mozek a základní každodenní fungování. Kognitivní problémy způsobuje vysoká hladina folátu (kyseliny listové), který v nadměrné konzumaci může poškodit zdraví a k předávkování dochází velmi snadno.
Nefermentované sójové produkty jako tofu naruší zdravý trávicí proces a můžou způsobit problémy se slinivkou břišní. Trávicí enzymy jsou pro celkové zdraví a pohodu člověka nezbytné. Tofu způsobuje poruchy trávení, plynatost a celou řadu problémů trávicího traktu. Velké procento lidí má sójovou citlivost či plnohodnotné alergie, a to nejen kvůli genetické modifikaci, ale kvůli nadměrné expozici složek, které v sóje číhají.
Tradiční asijská kuchyně je bohatá na fermentované sójové produkty, které mají určitý přínos pro zdraví. Bohužel po většinu času seženete sóju, která je nefermentovaná, jako v tofu. Tento typický nefermentovaný sójový produkt, který je geneticky modifikován, lze nahradit fermentovanými sójovými produkty, jako je například natto či tempeh. Fermentovaný sójový produkt dokáže přispět ke snížení krevního tlaku, redukuje cholesterol, napomáhá zpevnění kostí, redukuje symptomy menopauzy, dopomáhá obnově svalstva tím, že dodá protein, vlákninu, minerály i vitamíny.