Pomalé hrnce šetří čas, rozvíjí chuťové spektrum a šetří živiny. S pomalým hrncem získáte gastronomické zážitky, které byste nikdy jindy nikde jine nezískali.
Navíc šetří váš čas, a přiznejme si, toho není nikdy dost. Dále výrazným způsobem šetří výživnou hodnotu vašich jídel.
Co to je pomalý hrnec, pomalé vaření?
Není to úplně nová věc. Pomalé hrnce se dávno, třeba v USA používají. Ráno dáte vše do hrnce, nastavíte + 95°C a večer máte hotovo. V polské kuchyni třeba takový bigos je národní specialitou. Ten se spíše táhne, než vaří, i několik dnů. I v české kuchyni jsou známé pomalé husté polévky. Ti nejlepší šéfkuchaři táhnou polévkový vývar třeba týden. Pomalým vařením se uvolní chutě, který jinak neochutnáte. Současně se tím šetří nutriční hodnota potravin a čas.
Pomalý hrnec má vliv i na kvalitu vaření. Nic nemusíte míchat, nic se vám nepřipálí, po naskládání potravin do hrnce je vaření bezobslužný proces s nemožností vstupu lidské chyby. Budete tedy hned dokonalí kuchaři.
Jak je to s energiemi?
Nyní právě probíhá zemědělská revoluce, energetická revoluce a potravinová revoluce. Tedy změny stravování. Lidé se zajímají, o to co jí, protože zjistili, že to má zásadní vliv na jejich zdraví. A zdraví, je dnes velice drahá záležitost, to vám potvrdí každý nemocný. No ale nyní k energiím. Záleží na konstrukci pomalého hrnce. Nejlepší jsou hrnce na 12 Voltů, s tepelnou izolací. Tam lze dosáhnout příkonu 130 až 150 W, po dobu například 3 hodin a máte třeba rýži uvařenou. Pomalý hrnec je tedy technologie vhodná i pro Preppery. Tedy, pomalé hrnce mají vliv i na energetiku. Již nepotřebujete 6 kW výkon sporáku. To je 6 000 W. A nemusíte púl neděle stát u sporáku. Pomalé hrnce jsou tedy vhodné i pro chataření, na horské chaty a podobně. Pomalé hrnce jsou vhodné pro aktivní lidi.
Z hlediska energetického, tedy plateb za energie, oceníte pomalé hrnce, až nám zavedou platbu na podporu obnovitelných zdrojů z velikosti jističe. Pro 150 W žádný velký jistič nepotřebujete. Tedy budete málo platit.
Pomalý hrnec může vařit i zadarmo, pokud jej napojíte na fotovoltaický panel. Je to tedy technologie vhodná do tzv. Ostrovních domů. Ostrovní domy jsou domy bez napojení na elektrorozvodnou síť. Ostrovní domy si elektřinu vyrábějí samy. Kolem nás je stále více takových domů, i ve městech. Vždyť cena fotovoltaických panelů spadla na 20 % původních cen. V současné doby je velký rozvoj malých fotovoltaických elektráren na střechy rodinných domků. Jsou zde navíc velmi vysoké dotace.
Dalším krokem ve vývoji hrnců jsou multifunkční hrnce. Ty umí více funkcí. Ve stravování je naopak dalším krokem RAW strava. Tedy živá strava. Tam již nevaříte vůbec. Raw strava má ale obrovský kladný vliv na vaše zdraví.
Vyzkoušejte, ochutnejte. Žijete jen jednou. A ještě ušetříte.
Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz
Související články:
Multifunkční hrnce
RAW večeře