Ingredience
-
na těsto:
-
150 g hladké mouky
-
25 g nivy
-
6 lžic ledová voda
-
špetka sůl
-
125 g máslo+ na vymazání formy
-
na náplň:
-
250 g žampionů
-
7 g máslo
-
100 g špenátčerstvý nebo mražený sekaný
-
90 g nivy
-
na posypání tvrdý sýr
-
2 vejce
-
200 ml smetany
-
špetka muškátového oříšku
Postup přípravy receptu
Kroky
1
Hotovo
|
Nejprve si připravíme těsto: smícháme máslo s moukou jako drobenku. |
2
Hotovo
|
Dál přidáme nastrouhanou nivu a ledovou vodu a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby těsto moc neměklo. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. |
3
Hotovo
|
Těsto vyválíme a vložíme do koláčové formy vymazané máslem. Přesahující okraje odřízneme, těsto propícháme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi, aby se nám těsto při pečení nevydulo. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut. |
4
Hotovo
|
Poté odstraníme pečicí papír a pečeme ještě asi 5 minut. Mezitím si připravíme náplň. Na másle osmažíme očištěné a nakrájené žampiony a špenát. Směs dáme na upečené těsto, poklademe nakrájenými kousky nivy a následně zalijeme směsí připravené z rozšlehaných vajec, smetany a muškátového oříšku. |
5
Hotovo
|
Vše zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. V troubě snížíme teplotu na 190 °C a koláč pečeme dozlatova zhruba 20 minut. |