0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

Počet porcí
1 římský salát
150g parmazán celý
1/2 Bageta z předešlého dne
2 žloutky čerstvé
1 lžička hořčice
střik Estragonový vinný ocet
půlka lžičky krupicový cukr
sůl a mletý pepř
100ml Panenský olivový olej
1 menší česnek na jemno nasekaný
4 sardelové řezy na jemno nasekané
Sálat Caesar

Sálat Caesar

Cuisine:
    • 30 minut
    • Porcí 4

    Ingredience

    Postup přípravy receptu

    Sdílet
    (Visited 25 times, 1 visits today)

    Kroky

    1
    Hotovo

    Zálivka: nesmí v ní chybět čerstvý žloutek, dijonská hořčice, sardelky (neboli ančovičky), estragonový ocet a panenský olivový olej. Pokud máte obavu z čerstvých vajec, použijte pasterizovaná.

    2
    Hotovo

    Nevynechte ani estragonový vinný ocet, který má jemnou specifickou chuť.

    3
    Hotovo

    Římský salát je křupavý listový salát s výraznou chutí. Římský, ledový salát se na rozdíl od jiných druhů netrhá, ale krájí.

    4
    Hotovo

    Parmazán hraje v salátu Caesar také nezastupitelnou roli. Nastrouhejte ho na hoblinky škrabkou na brambory, na hrubém struhadle či plátkovačem na sýry.

    5
    Hotovo

    Krutony by měly být z kvalitního bílého pečiva, nejlépe den starého. Takové je na opékání vhodnější než úplně čerstvé – líp se tak dopracujete k cíli: ke křupavým krutonům s měkkým vnitřkem.

    6
    Hotovo

    Křupavé krutonky:
    1.Nejdřív si připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1,5–2 cm.
    2.Menší množství pečiva opečte nasucho v nepřilnavé pánvi, větší na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a do křupava.

    7
    Hotovo

    Pikantní zálivka: Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.
    1. Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí.
    2. Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.
    3. Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.
    4. Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky.
    5. Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta.
    6. Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.

    8
    Hotovo

    Konečná úprava:
    Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi 2/3 z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou. Potom salát rozdělte na talíře, posypte krutony, ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a podávejte.

    Jelen24

    Hodnocení receptu

    Pro tento recept ještě neexistují žádné recenze, použijte níže uvedený formulář k napsání recenze
    Okurková polévka
    předchozí
    Letní studená okurková polévka
    Bábovka z jogurtem
    další
    Jogurtová bábovka
    Okurková polévka
    předchozí
    Letní studená okurková polévka
    Bábovka z jogurtem
    další
    Jogurtová bábovka

    Přidat komentář