Léto je za dveřmi a s ním přichází čas na sladké, šťavnaté mlsání pod slunečními paprsky. To vše můžete zažít s bezpeckovým melounem. Představujeme vám čtyři originální recepty, které promění každé letní menu v nezapomenutelný gastronomický zážitek, plný osvěžení a exotických chutí.
Připravte se na melounovou polévku, jednohubky, špízy s mozzarellou a osvěžující melounové poháry – a to vše s nezaměnitelnou kvalitou a chutí bezpeckového melounu.
Melounová polévka
Osvěžující a originální melounová polévka je ideálním způsobem, jak si zpestřit horký den. Je lehká a lahodná a na její přípravu stačí pár jednoduchých ingrediencí a chvilka času. Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 kg červeného vodního melounu
- 200 ml bílého vína
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky citronové kůry
- 250 g jahod
- 1 chilli papričku
- tymián na zdobení
Do rendlíku dejte víno, přidejte cukr a citronovou kůru. Přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Jahody zbavte stopek a melounovou dužinu nakrájejte na kusy. Do mixéru přilejte vychladlé víno, přidejte meloun, jahody, citronovou šťávu a chilli papričku. Poté důkladně rozmixujte. Polévku nechte chladit. Poté podávejte ozdobenou tymiánem.
Melounové jednohubky
Melounové jednohubky jsou perfektním lehkým občerstvením pro každou příležitost. Kombinace sladkého melounu a sýra vás příjemně překvapí a oživí vaše menu. Kromě toho se budou tyto jednohubky vyjímat na každém stole. Připravte si na ně:
- červený vodní meloun
- šťávu z 1 citronu
- špetku mletého chilli
- 20 plátků sušené šunky
- 20 plátků uzeného sýra
Meloun nakrájejte na kostky. Citronovou šťávu smíchejte s chilli a poté s ní zakapejte kostky melounu. Na špejle postupně napichujte sýr, poté šunku a nakonec meloun. Jednohubky ihned podávejte.
Špízy s mozzarellou
Caprese klasika? Zapojte do hry další chutě a osvěžte tuto party rychlovku novou sladkou energií. Na špízy s mozzarellou můžete použít i jiný sýr, například fetu nebo balkánský sýr. Stačí najít tu nejlepší kombinaci právě pro vás. Potřebujete:
- červený vodní meloun
- žlutý vodní meloun
- citronovou šťávu
- 200 g mini mozzarelly
- lístky bazalky
- balzamikový krém
Melouny nakrájejte na kostky. Na špejle střídavě napichujte melouny, kuličky sýru a lístky bazalky. Poté špízy pokapejte citronovou šťávou a balzamikovým krémem.
Melounové poháry
Chcete udělat sobě nebo svým hostům radost? Připravte jim tyto úžasné melounové poháry. Hotové jsou během chvilky a potěší vás netradiční kombinací chutí. Potřebovat na ně budete:
- žlutý a červený vodní meloun
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany na šlehání
- 100 ml vaječného koňaku
- 100 g kakaových sušenek
- 5 lžic medu nebo jiného sladidla podle chuti
Sušenky rozlámejte na kousky. Melouny nakrájejte na kostky. Tvaroh prošlehejte s medem a poté do něho opatrně vmíchejte dotuha našlehanou smetanu. Na dno pohárů nasypejte část nalámaných sušenek. Přidejte trochu vaječného koňaku a poté kousky melounu. Naneste polovinu tvarohové směsi. Poté postup ještě jednou opakujte. Hotové poháry ozdobte zbylými melouny, můžete přidat i další ovoce podle chuti a sezóny.