Populární grilování nebo jinak řečeno barbecue se neobejde bez kvalitního grilu. Skutečně skvělé steaky i dokonalou grilovanou zeleninu si připravíte na kvalitním pečicím grilovacím kameni.
Mezi nejpopulárnější z nich patří pečicí grilovací kameny s drážkou, která zachycuje tuk, šťávu z masa a další tekuté složky grilovaných potravin. Ty pak nemohou stéct ani do ohniště, ani jinam mimo pečicí kámen.
Podobně jako jiné pečicí grilovací kameny a desky také ty s drážkou se vyrábějí v různých rozměrech i tvarech. Obvyklé tloušťky jsou 3, 4 nebo 5 cm. U kulatých je nejčastějším průměrem kamene 30 cm, u obdélníkových rozměry 30 × 40 cm a u čtvercových 40 × 40 cm. Ale pokud potřebujete úplně jiný rozměr, můžete si grilovací pečicí kámen s drážkou nechat vyrobit přímo na míru.
Vyrábějí se z různých druhů žuly, která má při správné péči velmi dlouhou životnost. Důležité je nikdy rozpálený pečicí kámen po grilování nezchlazovat tak, že ho polijete studenou vodou. Tak byste mohli grilovací kámen poškodit. Důležitý je vždy výběr vhodného zdroje tepla. Ten vám výrobce pro každý typ výrobku doporučí, ale vzhledem k tomu, že pečicí kameny je nutné zahřívat pomalu a postupně, doporučuje se obvykle topit na začátku měkkým dřevem, které nevydává vysoký žár, postupně lze použít i tvrdé dřevo. Naopak se nedoporučuje uhlí.
Pečicí grilovací kámen je možné zakoupit jak samostatně, tak v kombinaci s odpovídajícím rámečkem, nebo stojánkem. Pokud chcete více pečicích ploch s různými vlastnostmi, můžete si objednat pečicí grilovací kámen dělený nebo kombinovaný dělený. U nich se v jednom rámečku kombinuje pečicí kámen s drážkou s hladkým grilovacím kamenem, případně s pečicím kamenem s prohloubenou plochou. Stačí si vybrat ten pravý pro vás a pak už si jen užívat skvělé grilované pochoutky. Vyberte si pečící grilovací kámen podle vašich představ na www.ekamenictvi-dvorak.cz