Grilovací kameny se dnes vyrábějí ze dvou základních materiálů. Prvním z nich je žula, druhým láva. Oba materiály jsou velmi kvalitní. Láva je však až trojnásobně dražší než žula. Kameny můžete pořídit v několika stupních zrnitosti, ve světlém i tmavém provedení.
Výhody grilovacího, pečícího kamene
Žulový kámen na grilování vám poskytne jistě příjemnější a pohodlnější zážitek z grilování než obyčejná grilovací mřížka. Příprava pokrmů na tomto kameni je rychlá a také zdravá. Ačkoliv druhá vlastnost závisí i na tom, jaké potraviny grilujete. Grilovací kámen je obvykle tři centimetry silný. Tento rozměr zajišťuje stabilitu a odolnost. Zároveň však nebrání přístupu dýmu od ohně k jídlu. To je po grilování samozřejmě cítit charakteristickou grilovací vůní.
Gril s kamenem
Gril s kamenem disponuje mnoho přednostmi. Především je v souladu se zdravým životním stylem a zdravějším stravováním, které v dnešní době vyhledává stále více lidí. Jestli se tedy snažíte jíst zdravěji, grilování se rozhodně nevyhýbejte. Jednoduše si pořiďte gril s grilovacím, pečícím kamenem. Takový gril splní nejen vaše požadavky, které klade zdravější žití, ale také chutnost a jednoduchost přípravy jídla.
Jak se o kámen starat, aby vám dobře a dlouho sloužil
Pod deskou můžete rozdělat otevřený oheň, doporučujeme však pozvolné zahřívání, aby se snížilo riziko prasknutí.
Údržba je snadná – když je deska ještě teplá, očistěte povrch nerezovou špachtlí - Pro odstranění zbytků potravin se doporučuje používat nerezovou špachtli. Jedná se o škrabku určenou přímo na tuto činnost. Škrabka stojí pár korun a koupíte ji skoro v každém obchodě s grily. Je vybavena oboustrannou žiletkou, kterou je možné po opotřebení vyměnit. Škrabka má kovovou či plastovou rukojeť.
Desku nechte pozvolna vychladnout, protože prudké zchlazení vodou by mohlo způsobit prasknutí kamene. Po vychladnutí ji omyjte vodou, můžete použít i drátěnku.
Důležité je NEPOUŽÍVAT PŘI MYTÍ SAPONÁTY - Na grilovací kámen rozhodně nepatří žádné saponáty, ani speciální čistící prostředky. Mastnota, která na grilu zůstává, se vsakuje do povrchu a rozhodně kameni nijak neškodí, ba naopak. Saponátem byste kámen mohli trvale narušit. Hrozí totiž, že zbytky čistidla i po pečlivém umytí ulpí na jeho povrchu.
Tip na závěr:
Grilovaná cuketa
Grilovaná cuketa poslouží jako letní svačinka nebo předkrm. Můžete si ji připravit jemně kořeněnou nebo lehce pikantní.
Na 4 porce budete potřebovat:
4 střední cuketky
3 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
1 hrst čerstvých bylinek dle chuti
Cukety omyjte a se slupkou je nakrájejte na středně silná kolečka. Rozprostřete je do velké mísy a nechte chvilku vypotit. Z oleje, utřeného česneku a čerstvých bylinek si mezitím připravte marinádu. Jestliže čerstvé bylinky nemáte, spolehlivě je nahradí i směs bylinek sušených. Cuketu naložte do marinády a nechte ji odpočívat minimálně hodinu. Poté grilujte na kameni a během toho potírejte zbylou marinádou.
Doporučení redakce: Ze širokého sortimentu grilovacích,pečících kamenů si můžete vybrat například na www.ekamenictvi-dvorak.cz