Ingredience
-
1 kg hladká mouka
-
2 dcl olej
-
0,5 l vlažná voda
-
lžička sůl
-
lžička cukr
-
velikost lískového oříšku čerstvé droždí
Postup přípravy receptu
Kroky
1
Hotovo
|
Do větší mísy dejte mouku a lžičku soli, promíchejte a utvořte důlek. Do důlku nasypejte cukr, rozdrobte droždí a přelijte vlažnou vodou. Na závěr přidejte olej. |
2
Hotovo
|
Těsto zapracováváme rukama v míse, dokud se všechny ingredience nepropojí. Poté si těsto předělejte na pracovní plochu jemně vysypanou moukou. S moukou není třeba přehánět, těsto by se nemělo lepit, mělo by být spíše mastnější. |
3
Hotovo
|
Nejdůležitější část je vypracování těsta a hnětení. Dejte mu čas. Důkladně prohněťte, obracejte, překládejte. Do těsta se dostane vzduch a bude křupavější. Doporučený čas věnovaný hnětení je 30-40 min. |
4
Hotovo
|
Dokonale prohnětené těsto vložte zpět do mísy a jemně jej rukama potřete olejem, aby nevysychalo a zakryjte potravinářskou fólií. Těsto nechte v teplém místě odpočinout 1-1,5 hodiny. |
5
Hotovo
|
Těsto rozdělte na 5-6 kusu podle toho, jak moc tenkou ji máte rádi. Rozválejte na přibližný tvar a dotvarujte těsto pomocí rukou. |
6
Hotovo
|
Na pizzu si dejte vše podle své chuti, nezapomeňte ale na oregano i bazalku, bez kterého se neobejde. |
7
Hotovo
|
Připravenou pizzu vložte do předem důkladně rozehřáté trouby na 230 – 240 °C nebo na 225°C na horkovzduch. Pizza je hotová ve chvíli, kdy jsou její okraje zlatavé. Dobrou chuť! |