Ingredience
-
250 gramů hladká mouka
-
125 gramů máslo
-
4 vejce
-
25 ml vody
-
200 gramů špenát
-
250 gramů čerstvý losos bez kůže
-
250 ml 33% smetana
-
125 ml mléko
-
2 stroužky česnek
-
sýr gruyer, chedar či camembert
-
sůl
-
pepř
Postup přípravy receptu
Kroky
1
Hotovo
|
Nejprve si připravíme těsto z hladké mouky, změklého másla, 1 vejce, vlažné vody a špetky soli. Těsto vypracujte dohladka a nechejte jej min. 1,5 h odležet v chladnu. |
2
Hotovo
|
Před válením jej vytáhněte na 5 minut do pokojové teploty. Vyválejte a vložte do připravené formy. |
3
Hotovo
|
Propíchejte dno vidličkou, aby mohla odcházet pára, přikryjte alobalem a na něj nasypejte luštěninu na zatížení. Takto připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 10 až 15 minut. Korpus nechejte pořádně vychladnout, ale troubu nevypínejte. |
4
Hotovo
|
Mezitím si připravte náplň koláče. Lososa nakrájejte na širší plátky (rychleji se propeče, než kdyby zůstal v kuse) a položte jej na plech vyložený alobalem. Přidejte plátek másla, osolte, opepřete a pečte 15 min na 180 °C. |
5
Hotovo
|
Kousky lososa vložíte spolu se špenátem do korpusu, navršte a zalijte zálivkou ze smetany, mléka a 3 vajec, kterou si připravte zvlášť v misce, osolte a opepřete. Přidejte podle své chuti jeden ze sýrů nebo jejich kombinaci a pečte dozlatova přibližně 25 minut. Dobrou chuť! |