Francouzská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších a nejuznávanějších na světě. Navíc je i velmi rozmanitá, najdete tu rybí speciality, lehké zeleninové pokrmy i hutná masitá jídla. Možná právě tato rozmanitost ji předurčila k tomu, aby si podmanila celý svět. Pusťte si trochu francouzského šarmu na svůj večírek a uvidíte, že rozhodně nešlápnete vedle.
Sestavit menu podle francouzských obyčejů nebude tak složité, mnoho surovin je dostupných i v našich obchodech. Nemusíte se obávat pověstné složitosti francouzské gastronomie. Vybrat si můžete i jednodušší pokrmy a jistě si pochutnáte.
Předkrm
Na stole rozhodně nesmí chybět sýry, červené víno a bílá bageta. To však zdaleka není všechno! Běžnou součástí jídla je předkrm, který často tvoří cibulačka se sýrovým chipsem, případně paštika s bílým pečivem. Před předkrmem se podává aperitiv, který má za úkol naladit chuťové buňky.
Hlavní chod
Hlavní chody se liší podle roční doby a také podle regionu, kde se nacházíte. Vždy jsou však zdravé, nebo se o to alespoň pokouší. V každém případě jsou připravovány z čerstvých, lokálních surovin. Francouzi často používají na vaření víno, potkáte se tedy s kohoutem na víně nebo hovězím bourguignon. Časté jsou i zeleninové pokrmy jako ratatouille.
Někdy se jako hlavní jídlo podávají quiche, slané koláče z listového těsta, nejslavnější pravděpodobně jeho cibulová podoba Lorraine quiche, pocházející z Lotrinska. Quiche se připravují v různých částech Francie různě, jisté však je, že si pochutnáte vždy.
Oblibu zeleniny dokazuje i slavný salát Nicoise, který svůj název dostal podle slavného pobřežního města Nice. Základní recept z roku 1903 uvádí, že se salát skládá z nakrájených rajčat, okurek, paprik, cibule a česneku, celých černých oliv, ančoviček a dílků natvrdo uvařených vajec.
Dezert
Dezerty ve Francii jsou dvojího druhu. Buď je to klasický zákusek anebo je to některý z francouzských zrajících sýrů. Obvykle si můžete vybrat mezi Roquefortem, Camembertem nebo sýrem Brie. K nim se podává kvalitní červené víno.
Pokud dáte přednost sladkému dezertu, neuděláte chybu. Francouzské cukrovinky jsou vyhlášené! Créme brulée, Tarte Tatin či malé barevné makronky vás dostanou na první ochutnání. Velmi známé jsou máslové croissanty a palačinky plněné čokoládovooříškovým krémem.
Regionálně se mohou sladké pochoutky trochu lišit, například v Bretani je k dostání slavný slaný karamel a Paříž je proslavená již zmiňovanými makronkami.
Po zákusku na řadu přijde digestiv na vytrávení. Francouzi si po jídle nejčastěji dopřávají calvados, pálenku z jablek.
Něco k pití
Party by nebyla kompletní, kdybyste hostům nenaservírovali i tradiční nápoje. Francouzi milují víno, a tak by u vás rozhodně nemělo chybět. Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir nebo Merlot mají svoji domovinu právě ve Francii.
Ke zvláštním příležitostem můžete servírovat šampaňské. Pokud pozvete rodilého Francouze, dejte si pozor na místo původu, toto označení může nést, pouze pokud pochází z oblasti Champagne.
Jak můžete vidět, připravit francouzské pohoštění není až tak složité. Nicméně, pokud si přejete, aby bylo všechno vyladěné do posledního puntíku, poraďte se s profesionály, kteří vám jistě rádi pomohou.